Coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać, jak poprawić swoje odżywianie. Przedstawiamy zatem kilka wskazówek i zbiór najważniejszych informacji, które pomogą rozpocząć zdrową dietę.
Zdrowa dieta – z czego powinna się składać?
Dieta powinna być zbilansowana i zawierać białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, makro- i mikroelementy. Według ogólnych rekomendacji codzienna dieta powinna składać się w 50-60% z węglowodanów, 15-25% z białek i 20-25% z tłuszczów. Tłuszcze są źródłem energii i grają bardzo ważną rolę w wielu reakcjach zachodzących w organizmie. W nich rozpuszczają się witaminy A, D i E. Kwasy tłuszczowe dzielą się na trzy grupy: tłuszcze nasycone, nienasycone i trans Tłuszcze nasycone i nienasycone nie są szkodliwe, o ile nie przekraczamy dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Należy jednak unikać tłuszczów trans. Spożycie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych i trans może prowadzić do wielu chorób, w tym m.in. chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 i zwiększają ryzyko chorób układu krążenia. Dużo tłuszczy trans znajduje się w wypiekach, słodyczach i słonych przekąskach. Tłuszcze nienasycone biorą udział w budowie nowych komórek i produkcji hormonów. Niektóre kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6, nie są syntetyzowane przez organizm. Możemy je uzyskać tylko z jedzenia. Znajdziemy je w awokado, oliwkach, oliwie z oliwek, orzechach i rybach morskich. Dieta pudełkowa do domu to najlepszy sposób na rozpoczęcie zdrowej diety ze wszystkimi zdrowymi produktami.
Białka i węglowodany – rola w zdrowej diecie
Białko to kolejny materiał budulcowy organizmu, nie tylko dla komórek, ale także dla enzymów i hormonów. Białka pomagają budować mięśnie, wzmacniają kości, włosy i paznokcie i poprawiają odporność. Białka mogą być pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, ryby, jajka, nabiał) i roślinnego (fasola, orzechy, nasiona, brokuły, zielony groszek, kukurydza). Wskazane jest, aby w diecie uwzględnić oba rodzaje, ponieważ każdy zawiera inne składniki odżywcze. Głównym dostawcą energii są węglowodany, które powinny stanowić podstawę diety i ok. 50% wszystkich kalorii. Węglowodany są podzielone na proste i złożone węglowodany. Te ostatnie są przetwarzane przez dłuższy czas i dostarczają energii na dłużej. Proste węglowodany są z kolei szybko wchłaniane i zapewniają natychmiastowy zastrzyk energii. Są niezastąpione, gdy potrzebujemy szybkiej dawki energii i zregenerować swoje siły. Wybierając węglowodany do swojej diety, powinniśmy się upewnić, że większą część stanowią węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.