Wódka. Jakie ma właściwości i jak się ją wytwarza?

0
748

Wódka jest najpopularniejszym napojem alkoholowym na świecie. Początki jej historii mają miejsce w Rosji. Wiele osób pomimo tego, że ją spożywają, mogą nie wiedzieć jak ją zrobić. W tym rozdziale wprowadzimy Cię w podstawy robienia dobrej wódki.

Jak produkuje się wódkę ?

Wódkę wytwarza się przez destylację zboża „zacierającego” (inaczej mówiąc, zboża zwanego kiełkującym lub fermentującym). Zacier może być zrobiony z ziaren pszenicy, prosa, jęczmienia, kukurydzy lub żyta i jest mieszany z wodą po to, aby rozłożyć skrobię, która znajduje się w ziarnach na cukier. Powstały trunek (inaczej spirytus zbożowy) jest następnie gotowany w celu odparowania cieczy i wszelkich zanieczyszczeń. Po wytworzeniu alkoholu w początkowym procesie, należy go poddać destylacji, aby usunąć całą wodę ze spirytusu. Warto wiedzieć, że wódka jest trzykrotnie destylowana. Najpierw w celu wytworzenia etanolu, czyli produktu ubocznego. Kolejnym razem destylowana jest w celu stworzenia butanolu. Na koniec poddaje się ją trzeciej destylacji aby otrzymać kolorowy alkohol etylowy. Szczyt zawartość alkoholu osiąga się w temperaturze około 215° F.

Destylacja to proces, w którym cała woda wyparowuje z ługu pozostawiając tylko czysty alkohol. Ten proces należy powtórzyć wiele razy, aby usunąć jak najwięcej wody. Etanol przepływa do aparatu destylacyjnego, gdzie zostanie poddany kolejnej procedurze destylacji i oczyszczania w celu usunięcia wszelkich pozostałości węglowodorów z etanolu.

Co to jest Moscow Mule drink ?

Moscow Mule to koktajl stworzony w Rosji. Napój jest uważany za jeden z najpopularniejszych napojów w Rosji. Ten przepis składa się z wódki, soku z limonki i syropu cukrowego, który nadaje napojowi niepowtarzalny smak. .W Rosji nazywa się go Mule, ponieważ napój ten powstał po prostu z połączenia wódki i soku z limonki. Zazwyczaj podaje się go z miętówkami, aby wzmocnić smak. Napój jest bardzo orzeźwiający, a do tego dość łatwy do zrobienia.

Co to jest wódka mieszana ?

Mieszanie wódki z innymi składnikami może dodać smaku i objętości koktajlom. Jest to napój, który jest serwowany w barach, restauracjach i hotelach. Bardzo często ta wariancja wódki wybierana jest przez płeć piękną, natomiast została stworzona dla tych, którzy nie lubią smaku zwykłej tradycyjnej wódki. Mieszanie wódki z innymi składnikami przełamuje tą gorycz, co sprawia, że lepiej jest ją spożywać. Na rynku wódki mieszane występują w różnych smakach. Mogą być mieszane z owocami i z ziołami. Popularne rodzaje wódki smakowej to: wódka malinowa, cytrynowa (cytrynówka), pomarańczowa, wiśniowa (wiśniówka), miętowa, ziołowa itd. Wódki mieszane czy inaczej mówiąc smakowe, zazwyczaj posiadają mniejsze stężenie alkoholu niż jej tradycyjna odmiana.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here