Wódka jest najpopularniejszym napojem alkoholowym na świecie. Początki jej historii mają miejsce w Rosji. Wiele osób pomimo tego, że ją spożywają, mogą nie wiedzieć jak ją zrobić. W tym rozdziale wprowadzimy Cię w podstawy robienia dobrej wódki.
Jak produkuje się wódkę ?
Wódkę wytwarza się przez destylację zboża „zacierającego” (inaczej mówiąc, zboża zwanego kiełkującym lub fermentującym). Zacier może być zrobiony z ziaren pszenicy, prosa, jęczmienia, kukurydzy lub żyta i jest mieszany z wodą po to, aby rozłożyć skrobię, która znajduje się w ziarnach na cukier. Powstały trunek (inaczej spirytus zbożowy) jest następnie gotowany w celu odparowania cieczy i wszelkich zanieczyszczeń. Po wytworzeniu alkoholu w początkowym procesie, należy go poddać destylacji, aby usunąć całą wodę ze spirytusu. Warto wiedzieć, że wódka jest trzykrotnie destylowana. Najpierw w celu wytworzenia etanolu, czyli produktu ubocznego. Kolejnym razem destylowana jest w celu stworzenia butanolu. Na koniec poddaje się ją trzeciej destylacji aby otrzymać kolorowy alkohol etylowy. Szczyt zawartość alkoholu osiąga się w temperaturze około 215° F.
Destylacja to proces, w którym cała woda wyparowuje z ługu pozostawiając tylko czysty alkohol. Ten proces należy powtórzyć wiele razy, aby usunąć jak najwięcej wody. Etanol przepływa do aparatu destylacyjnego, gdzie zostanie poddany kolejnej procedurze destylacji i oczyszczania w celu usunięcia wszelkich pozostałości węglowodorów z etanolu.
Co to jest Moscow Mule drink ?
Moscow Mule to koktajl stworzony w Rosji. Napój jest uważany za jeden z najpopularniejszych napojów w Rosji. Ten przepis składa się z wódki, soku z limonki i syropu cukrowego, który nadaje napojowi niepowtarzalny smak. .W Rosji nazywa się go Mule, ponieważ napój ten powstał po prostu z połączenia wódki i soku z limonki. Zazwyczaj podaje się go z miętówkami, aby wzmocnić smak. Napój jest bardzo orzeźwiający, a do tego dość łatwy do zrobienia.
Co to jest wódka mieszana ?
Mieszanie wódki z innymi składnikami może dodać smaku i objętości koktajlom. Jest to napój, który jest serwowany w barach, restauracjach i hotelach. Bardzo często ta wariancja wódki wybierana jest przez płeć piękną, natomiast została stworzona dla tych, którzy nie lubią smaku zwykłej tradycyjnej wódki. Mieszanie wódki z innymi składnikami przełamuje tą gorycz, co sprawia, że lepiej jest ją spożywać. Na rynku wódki mieszane występują w różnych smakach. Mogą być mieszane z owocami i z ziołami. Popularne rodzaje wódki smakowej to: wódka malinowa, cytrynowa (cytrynówka), pomarańczowa, wiśniowa (wiśniówka), miętowa, ziołowa itd. Wódki mieszane czy inaczej mówiąc smakowe, zazwyczaj posiadają mniejsze stężenie alkoholu niż jej tradycyjna odmiana.