Lewiatan gazetka, czyli 3 przepisy na pożywne śniadanie

0
781

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o którym nie należy zapominać. Zjadając go, dostarczamy niezbędne składniki odżywcze naszemu organizmowi i dzięki temu zyskujemy energię do działania. Lewiatan gazetka w swojej ofercie ma mnóstwo produktów, z których przygotujesz pożywne śniadanie. Sprawdź nasze propozycje!

Placuszki z bananem i płatkami owsianymi

Składniki:

  • jajka – 5 sztuk,
  • dojrzały banan – 1 sztuka,
  • płatki owsiane – 1 szklanka,
  • mąka pszenna – 5 łyżek,
  • mąka kokosowa – 3 łyżki,
  • dowolne owoce,
  • syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane moczymy w mleku przez około 5 minut. W misce ubijamy jajka i dodajemy banana pokrojonego w plasterki. Następnie dodajemy płatki owsiane i chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz kokosową. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jeszcze nieco pszennej mąki. Z powstałej masy smażymy nieduże, okrągłe placuszki. Podajemy z ulubionymi owocami oraz syropem klonowym.

Jajecznica z sałatką z avocado

Składniki:

  • jajka – 2 sztuki,
  • mleko – 1 łyżka,
  • masło – pół łyżeczki,
  • rukola – garść,
  • avocado – 1 sztuka,
  • kiełki warzyw – garść,
  • pomidor – 1 sztuka,
  • oliwa z oliwek – łyżeczka,
  • musztarda – łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Rukolę, pokrojonego w plastry pomidora oraz obrane i pokrojone w plastry avocado oraz kiełki łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem z musztardy i oliwy z oliwek. Jajka mieszamy z mlekiem i smażymy na maśle. Tak przygtowane śniadanie idealnie smakuje z filiżanką owocowej herbaty.

Wege wrapy z humusem i warzywami

Składniki:

  • wrapy pełnoziarniste – 2 sztuki,
  • humus – 4 łyżki,
  • avocado – 1 mała sztuka,
  • marchewka – 1 sztuka,
  • rukola – garść,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • sól – szczypta,
  • pieprz – szczypta.

Sposób przygotowania:

Avocado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ kroimy na cienkie plastry, a następnie oddzielamy od skórki. Plastry avocado układamy na połowie wrapa. Drugą połowę smarujemy humusem i oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku placka układamy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i rukolę. Wrapa składamy na pół. Pyszne i pożywne śniadanie gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here