Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o którym nie należy zapominać. Zjadając go, dostarczamy niezbędne składniki odżywcze naszemu organizmowi i dzięki temu zyskujemy energię do działania. Lewiatan gazetka w swojej ofercie ma mnóstwo produktów, z których przygotujesz pożywne śniadanie. Sprawdź nasze propozycje!
Placuszki z bananem i płatkami owsianymi
Składniki:
- jajka – 5 sztuk,
- dojrzały banan – 1 sztuka,
- płatki owsiane – 1 szklanka,
- mąka pszenna – 5 łyżek,
- mąka kokosowa – 3 łyżki,
- dowolne owoce,
- syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane moczymy w mleku przez około 5 minut. W misce ubijamy jajka i dodajemy banana pokrojonego w plasterki. Następnie dodajemy płatki owsiane i chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz kokosową. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jeszcze nieco pszennej mąki. Z powstałej masy smażymy nieduże, okrągłe placuszki. Podajemy z ulubionymi owocami oraz syropem klonowym.
Jajecznica z sałatką z avocado
Składniki:
- jajka – 2 sztuki,
- mleko – 1 łyżka,
- masło – pół łyżeczki,
- rukola – garść,
- avocado – 1 sztuka,
- kiełki warzyw – garść,
- pomidor – 1 sztuka,
- oliwa z oliwek – łyżeczka,
- musztarda – łyżeczka.
Sposób przygotowania:
Rukolę, pokrojonego w plastry pomidora oraz obrane i pokrojone w plastry avocado oraz kiełki łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem z musztardy i oliwy z oliwek. Jajka mieszamy z mlekiem i smażymy na maśle. Tak przygtowane śniadanie idealnie smakuje z filiżanką owocowej herbaty.
Wege wrapy z humusem i warzywami
Składniki:
- wrapy pełnoziarniste – 2 sztuki,
- humus – 4 łyżki,
- avocado – 1 mała sztuka,
- marchewka – 1 sztuka,
- rukola – garść,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- sól – szczypta,
- pieprz – szczypta.
Sposób przygotowania:
Avocado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ kroimy na cienkie plastry, a następnie oddzielamy od skórki. Plastry avocado układamy na połowie wrapa. Drugą połowę smarujemy humusem i oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku placka układamy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i rukolę. Wrapa składamy na pół. Pyszne i pożywne śniadanie gotowe!