fot.unsplash.com

Styl życia zero waste jest dość trudny, zwłaszcza dla początkujących, właśnie z tego powodu zaleca się stopniowe zmiany i przejście na tzw. less waste, czyli mniej śmieci. Osoby, które żyją w zgodzie z tą ideą nie marnują żywności, nie kupują warzyw w plastikowych torbach czy zwyczajnie unikają plastiku i innych rzeczy, których nie można w łatwy sposób przetworzyć. Dziś powiemy wam, jak osiągnąć less waste w kuchni, z pewnością się wam to przyda.

Kuchnia less waste: przechowywanie

Przechowywanie ma kluczowe znaczenie w idei less waste. Dlaczego? Jeśli swoje produkty, jak owoce, warzywa, mięso czy pieczywo przechowujesz w odpowiedni sposób, starczą ci na znacznie dłuższy okres czasu, a co za tym idzie, nie będziesz musiała ich wyrzucać, tym samym zwyczajnie marnując żywność. Zapoznaj się więc z zasadami przechowywania. Nie każda jarzyna powinna być w lodówce, podobnie jak nie każdy owoc powinien stać poza nią. Ten prosty krok z pewnością uratuje cię przed wyrzucaniem żywności.

Kuchnia less waste: wykorzystaj resztki

Less waste to nie tylko rezygnacja z plastiku czy ograniczenie marnowania żywności, ale także i spora kreatywność, zarówno poza kuchnią, jak i w kuchni. Czy wiedziałaś, że puszki po kociej karmie mogą stać się organizerem na pędzle i pięknie skomponują się z twoją toaletką? W zero waste czy less waste właśnie o to chodzi, aby szukać ciekawych, nietypowych, a zarazem genialnych rozwiązań. Jeśli użyjesz pół cebuli do obiadu, drugie pół wykorzystaj do czegoś innego. Resztki po jedzeniu jak makaron, warzywa itp. możesz przecież dorzucić do kolejnego posiłku lub stworzyć z nich coś całkowicie nowego.

fot.unsplash.com

Co ze „śmieciami”? Woda po jajkach nada się do podlewania kwiatków, a ich skorupki jako nawóz do podłoża roślinnego. Podobne zastosowanie ma skórka z banana, również sprawdzi się przy roślinach. Fusy po kawie możesz wykorzystać do wielu rzeczy, podbnie jak i mleko czy olej. Szukaj takich rozwiązań, a z pewnością zaoszczędzisz pieniądze, a także będziesz bardziej ekologiczna i przyjazna dla naszej planety.

Kuchnia less waste: zaplanuj zakupy

Nic tak nie irytuje jak zakupy, gdy właściwie sami nie wiemy czego tak naprawdę potrzebujemy. Z pewnością nie raz zostawiłaś dużą sumę w sklepie, tylko po to, aby następnego dnia nie mieć co zjeść. Zapewne nie raz także wyrzuciłaś żywność, ponieważ miałaś na nią pomysł i ochotę w sklepie, jednak gdy wróciłaś do domu, stwierdziłaś, że zwyczajnie za dużo zachodu z tym gotowaniem. Zanim więc wyjdziesz do sklepu usiądź na spokojnie np. w weekend i zaplanuj co masz kupić. Możesz dodatkowo zaoszczędzić, jeśli przejrzysz gazetki kilku sieci i część zakupów wykonasz np. w biedronce, a inną część w Kauflandzie.

Nie zapomnij zaplanować jadłospisu na cały tydzień, w ten sposób unikniesz stresu, a także i będziesz bardziej zorganizowana. Zaoszczędzony czas możesz przecież wykorzystać na przyjemności jak czytanie nowej książki czy oglądanie ulubionego serialu. Warto także stawiać na dania, które są dwudniowe. Z pewnością znasz stary, jak świat trik na zupę pomidorową z wczorajszego rosołu, prawda? Stawiaj więc na przepisy, które możesz wykorzystać na drugi dzień np. dodając sos czy warzywa i w ten sposób tworzysz coś nowego. Ułóż listę zakupów, rozplanuj wszystko, złap materiałowe torby i woreczki z firanek do dłoni i czas na zakupy. Może dziś warto zrezygnować z samochodu i pojechać rowerem?

fot.unsplash.com

Kuchnia less waste: nie wyrzucaj, kompostuj!

Zarówno w domku jednorodzinnym, jak i w bloku możliwe jest korzystanie z kompostu. Obecnie wiele firm produkuje małe, szczelne i zamykane kompostowniki, które zmieścisz nawet pod zlewem! Jeśli jednak masz możliwość stworzenia kompostownika na własnej działce – zrób to. Kompost to nie tylko świetny sposób na pozbycie się resztek, ale także i cudowny nawóz do twoich kwiatów, domowego ogródka zielnego czy ogródka warzywnego. Nie ma powodu, aby z niego nie skorzystać, zrób to już dziś!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here